Monica Sirbu

Povestea mea
Povestea mea începe odată cu cea a Secției de Biologie – Ecologie din cadrul Facultății de Științe, Sibiu, pentru că fac parte din prima promoție a acesteia.
În 1990, adică imediat după Revoluția din Decembrie, am picat admiterea la Facultatea de Medicină. Eram obosită, dezamăgită și dezorientată.
În vara acelui an se înființaseră la Sibiu, pentru prima dată după perioada comunistă, mai multe facultăți, printre care și Facultatea de Ștințe, cu mai multe secții. Una dintre ele era Ecologie și Protecția Mediului. Pe vremea aceea nu se prea știa ce înseamnă asta, dar acea mână de oameni inimoși care reușiseră să-i pună bazele (prof. Constantin Drăgulescu, prof. Corneliu Bucșa) vorbeau despre un viitor mai ”curat” al planetei noastre și asta mi-a stârnit curiozitatea.
A urmat o vară de muncă: am învățat cât am putut din cele 12 manuale cerute la prima admitere a acestei facultăți și în toamnă a venit și răsplata. Am reușit la admitere.
Cei cinci ani de faculatate au fost o permanentă bucurie. Am avut alături profesori pasionați, care ne-au prezentat cursurile lor și ne-au însoțit în cele mai frumose stadii de practică posibile: Păltiniș, Constanța, Delta Dunării, Retezat.
În anul III am obținut o bursă grație căreia, alături de colegi din Cluj, am fost într-un stagiu de studii în Belgia și Luxemburg.
În facultate mi-am găsit profesia. Aveam o paletă largă de opțiuni, dar, în prima oră de practică pedagogică (îndrumător prof. Ana Nafraniță) m-am îndrăgostit de meseria de dascăl.
După terminarea facultății am intrat în învățământul preuniversitar.
Sunt profesor titular de biologie, gradul I, la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” din Sibiu.
Nu aș schimba profesia mea cu nici o alta. Și nu aș alege nici o altă facultate decât Ecologia din Sibiu, care mi-a dat posibilitatea să fiu ceea ce sunt astăzi.

Author: Ioan Sîrbu