Catalina Trif

Probabil unul dintre momentele decisive ale vieții mele a fost vara dinaintea clasei a XII-a când, am răsfoit o broșură cumpărată de la chioșcurile de ziare, în care se găseau toate informațiile privind oferta educațională a universităților din țară. Știam doar că orice voi alege trebuia să-mi placă. Intuitiv, am ales mai mult cu sufletul Ecologie și Protecția Mediului la Sibiu. Și n-am greșit!

A urmat pregătirea pentru examen la una din facultățile cu o concurență dintre cele mai mari, la vremea aceea. Deși nu conștientizam, aveam nevoie să îmi demonstrez mie înainte de toate că pot, iar rezultatul mi-a dat curaj.

Cred că esențial este să cauți ce anume te animă, să înțelegi care sunt lucrurile de care îți pasă în așa măsură încât să muncești pentru a avea succes. Contează de asemenea determinarea, perseverența și dorința de a te perfecționa. Însă esențiali sunt și oamenii de la care învățăm.

Mai cred ca există în viața noastră întâlniri care nu sunt deloc întâmplătoare iar pentru mine o astfel de întâlnire a fost cu colectivul de profesori din cadrul Facultății de Științe, Catedra de Ecologie și Protecția Mediului. Oameni valoroși, determinanți pentru parcursul meu ulterior, care m-au format nu numai ca specialist, ci și ca om. În plus, structura cursurilor a răspuns direct nevoii mele de a învăța bazele în această meserie și de a crea o fundație pe care ulterior să îmi pot clădi cariera. Am învățat concepte de bază care mi-au permis apoi sa trasez direcțiile viitoare de dezvoltare profesională. Hotărâtoare în alegerile mele ulterioare au fost cunoștințele aplicate exemplificate temeinic în stagiile de practică.

Providența și-a jucat rolul ei deoarece drumul vieții m-a purtat tocmai în Maramureș, unde se finalizau demersurile pentru desemnarea Parcului Natural Munții Maramureșului. Echipa nou formată avea nevoie de un biolog iar aceasta oportunitate s-a pliat perfect pe o mare dorința a mea din timpul studenției.

Angajarea mea la administrația parcului a reprezentat o nouă etapă în formarea mea pentru că am avut din nou șansa să întâlnesc oameni care m-au susținut și și-au pus amprenta pe dezvoltarea mea. Cu entuziasmul dar și cu stângăcia începătorului am făcut și greșeli, dar am învățat și lecții decisive în parcursul meu profesional.

Povestea mea este construita pe o bază solidă creată din cunoștințe, valori și principii (pe care eu le-am dobândit în facultate și le-am consolidat apoi după angajare). Este multă muncă, responsabilitate, empatie și respect. O călătorie în care am învățat că nu există numai victorii ci și înfrângeri, că nu există numai satisfacții ci și frustrări, ca nu există numai certitudini, ci și confuzie, că sunt situații în care trebuie să faci un compromis mai mic pentru a obține o victorie mai mare, în altă parte. Și poate cel mai important aspect este faptul că drumul nu poate fi parcurs decât în echipă. Deși călătoria este a mea, drumul nu l-am făcut în nici un moment singură!

Author: Ana Benedek