Despre practica la cabana din Valea Lotrioarei (E.P.M. II şi Biologie II)

Am redus intervalul de practică: începem marţi 8 iulie (plecarea cu microbuzul, la ora 8,00 din faţa Facultăţii de Ştiinţe) şi terminăm luni 14 iulie. Prin urmare o săptămână: ţineţi seama de acest interval pentru a selecta în mod optim hrana, hainele şi echipamentul.
Atât pe pagina materiei la E.P.M. II cât şi la Biologie II v-am ataşat primele materiale necesare:
– Un capitol din Cartea Muntelui (2001) scris de Mihai Voinescu (pe atunci la Salvamont Sibiu) cu privire la echipamentul, legile şi regulile muntelui;
– O variantă prescurtată a capitolului menţionat, respectiv a prezentării de la prima noastră întâlnire pentru practică (am scos majoritatea fotografiilor din motive de spaţiu), cu privire la echipamentul de teren şi comportamentul la munte;
– Un scurt curs de prim ajutor scris de Dr. Bogdan Csillag.
Debarcaţi şi conspectaţi aceste materiale: intră în materia de colocviu (printre altele).
De prisos să subliniez că acestea sunt informaţii extrem de necesare pentru toţi ecologii şi biologii care lucrează în teren şi nu se referă numai la cei care au ales practica pe Valea Lotrioarei, motiv pentru care recomand tuturor studenţilor să citească şi să respecte aceste informaţii.
Atenţie: săptămâna viitoare vom avea şi zile cu vreme foarte nefavorabilă (joi şi vineri sunt prognozate furtuni). Nu uitaţi să aveţi pelerine de ploaie, haine de zi mai groase şi rezerve (haine de schimb). Dacă aveţi saci de dormit, poate nu strică să-i luaţi cu voi. În acest moment nu ştiu ce pături mai sunt acolo (n-a mai fost nimeni de 2 ani) şi în ce stare mai sunt acestea.Probabil vom încălzi sobele din motive de confort şi pentru a usca echipamentul. În camera mică există o sobă cu plită: se poate găti!
Nu uitaţi să aveţi lanterne: vom avea aplicaţii şi în timpul nopţii; caiete (carnete) de practică, obiecte de scris, eventual determinatoare cine are, binoclu etc.
Atenţie cu focul în cabană: nu dorim incendii. Dacă luminaţi camerele cu lumânări, să aveţi grijă să le stingeţi când vă culcaţi sau când părăsiţi toţi camera.
Toţi veţi avea sarcina să adunaţi lemne din pădure: focurile de tabără NU se aprind cu rezerva de lemne a cabanei, aceasta fiind rezervată exclusiv pentru sobe (dacă mai există aşa ceva). Să aveţi bocanci/ghete dar şi ceva încălţări de schimb, pentru stat în cabană, respectiv dacă se udă bocancii. Pe lângă pelerine şi haine mai groase, să vă dotaţi cu şepci sau pălării, truse de prim ajutor şi… tot ceea ce vă mai trebuie, despre care am vorbit, respectiv despre ce veţi citi în materialele puse pe pagina materiei. Nu căraţi lucruri inutile: să fiţi convinşi că fiecare poate să-şi care bagajul (adică rucsacul). În rest tot ce se referă la viaţa în echipă se va împărţi: cine are probleme sau lipsuri să le facă cunoscute şi căutăm împreună soluţiile. Nu vreau să existe certuri, găşti şi grupuri separate: formăm cu toţii o singură echipă şi ne comportăm ca atare. Cine se comportă neadecvat, încalcă principiile şi regulile enunţate îl omor cu mâna mea! Numai după ce e mort o să cer exmatricularea.
Duminică 6 iulie, dacă nu intervine ceva, urc până la cabană să văd care mai este starea acesteia şi ce dotări mai avem acolo. Luni vă scriu un mesaj, ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi.
Probabil în 8 iulie maşina facultăţii nu va urca mai mult de Lotrioara sat (la “Basarabă” – pensiunea din capătul satului), aşa că să aveţi bagajul astfel configurat încât să-l puteţi căra 10 km (cabana este situată cam la 16 km de Valea Oltului). Dacă aveţi bagaj greu sau doriţi să lăsaţi rezerve (alimente suplimentare, băuturi, conserve etc.), maşina mea va rămâne parcată acolo (La Basarabă) pe timpul practicii, pentru orice eventualitate, aşa că puteţi închide în portbagaj orice rezerve doriţi (NU alimente perisabile), urmând ca acestea să fie recuperate într-o zi cu vreme proastă sau la sfârşitul practicii, dacă se va dovedi că nu aveţi nevoie de ele.
Alte amănunte vă mai postez luni 7 iulie. Marţi să fiţi punctuali!

Author: Ioan Sîrbu